Данъчната индулгенция – мит или реалност?

tax-audit-novacon-bulgariaНе малко пъти съм чувал фразата “… плащам толкова данъци и осигуровки, така че едва ли ще ми направят проблем за това…”. Всички се надяваме на данъчна индулгенция и това е нормално.

При осъществяване на данъчен контрол не е от значение колко много данъци са платени, а какви данъци неправомерно не са платени или какви срокове не са спазени, или кои формални разпоредби за документиране са пренебрегнати и т.н. Не съществуват коефициенти на същественост или несъщественост, които да смекчат евентуална вина.

Независимо от това, когато една компания е била сравнително изрядна в плащането на данъци и осигуровки, когато при минали ревизии не са констатирани проблеми или констатираните проблеми са били маловажни и с ниски стойности, т.е. компанията е с добро данъчно досие, със сигурност анализите на НАП ще поставят по-рядко компанията в данъчни ревизии, а и по време на текуща ревизия извадките вероятно ще са по-общи и отношението на служителите на НАП се предполага, че ще е по-либерално. Това е реален модел, но може да бъде променен от намесата на разни субективни фактори от съответния служител на НАП.

В този ред на мисли няма такова нещо като данъчна индулгенция, но при определени условия компанията може да получи съответното “приятелско” отношение.

Публикувано в Данъци, ДОПК с етикети , , . Постоянна връзка.

Вашият коментар